Visualization in football

  • admin
  • 529
  • news

Visualization in football

СИЛАТА НА ВИЗУАЛИЗАЦИЯТА ВЪВ ФУТБОЛА
 
Преди известно време гледах интервю с Кристиано Роналдо и независимо дали го обичате или го мразите, той се превърна през годините в един от най-великите играчи, стъпвали някога на футболното игрище.
 
В интервюто (което се случи преди сблъсъка му срещу Испания в груповата фаза на Мондиал 2018) той говори за мисловния си процес, когато се засили да изпълни пряк свободен удар или дузпа, като по ирония на съдбата вкара и двете по време на мача си с испанците. Той спомена, че преди да удари топката, той вече перфектно описва в ума си усещането за напускане на коженото кълбо от крака си, движението на топката, траекторията и летежа й във въздуха и точно в коя точка и зона тя влиза в целта. Това се нарича визуализация и все повече се практикува във футболните среди за оптимизиране на представянето по време на тренировките и официалните срещи.
 
Визуализацията е способността да си представите нещо с толкова детайли, че всъщност се чувства така, сякаш се случва. Техника, използвана от най-добрите спортисти в света, позволяваща им да извършват качествено контректното (конкретните) действие (действия) в моментите под високо напрежение.
 
Науката, която стои зад нея, е, че ако успеете да овладеете изкуството да пресъздавате сценарий в ума си с достатъчно прецизност, мозъкът ви не може да направи разлика между това, което е реалност, и това, което е въображаемо и нещата често ще се изиграят по начина, по който си ги представете.
 
Ето къде става трудно. Въпреки че визуализацията може да има невероятно положителен ефект, тя може да има и изключително отрицателен ефект, ако не сте съзнателни с мислите си. Като хора, ние често сме доста песимистични пред големите възможности, мислейки за всички неща, които биха могли да се объркат или подчертавайки потенциалните пречки, които ни възпират. Например, помислете за последния случай, който сте имали, когато играете пред треньори, които трябва да впечатлите или имате важен мач, който трябва да спечелите. А сега помислете какви са били вашите мисли преди събитието, дали те са били положителни или отрицателни? Как се представихте? Ако сте се представили зле, вероятно сте предопределили това лошо представяне с това как сте визуализирали възможността, водеща до него. Вероятно сте се фокусирали повече върху факта, че може да не бъдете избрани за отбора, да направите грешки или да не спечелите играта, вместо да се фокусирате върху положителните неща, които могат да се случат.
 
От друга страна, сигурен съм, че и вие сте изпитали възможностите, които се стичат наистина добре, точно както сте се надявали, че ще станат. Сякаш гледате филм в съзнанието си и сте звездата на шоуто, а след това изведнъж точният сценарий се разиграва в действителност. Това не е щастлива случайност, това е визуализация.
 
Така че сега разбираме повече за визуализацията и колко въздействаща е тя върху нашето представяне, как можем да поемем контрола над ума си, за да имаме повече положителни преживявания и по-малко отрицателни.
 
Факт е че, също като умовете ни, работата ни с краката, във фитнеса, стрелбата към вратата и всичките останали компоненти от играта се нуждаят от редовни тренировки, за да ги изострим и да ги направят по-ефективни, по-добри. Доказано е, че ако правите нещо последователно поне 30 дни, развивате навик и това, което практикувате, става по-естествено, така че искам да изпробвате това:
 
Намерете 5-10 минути всеки ден (бих препоръчал да го направите веднага щом се събудите, за да започнете деня положително) и изпълнете следните стъпки:
 
1. Затворете очи и наистина се фокусирайте. Концентрирайте се върху дишането си, вдишвайки дълбоко, за да отпуснете тялото и ума си.
2. Започнете да мислите за деня, който тепърва започвате. Какво трябва да направите днес? Имате ли нещо специално, което се случва този ден, което бихте искали да премине добре? Може да е нещо толкова просто, например вашата индивидуална тренировка за този ден.
3. Сега сякаш гледате филм и сте главният герой в историята. Започнете да разигравате тази възможност. Ако това е вашата тренировка, върху която сте избрали да се съсредоточите, започнете да си представяте как изглежда терена, на който тренирате, как мирише въздухът, как се чувства повърхността под краката ви. Сега започнете да преминавате през тренировките, които ще правите. Представете си, че правите нещата с пълна интензивност и перфектна техника. Ако вашата сесия включва стрелба или дрибъл, представете си топката, която напуска крака ви и лети в горния ъгъл на вратата, представете си топката, залепена за крака ви, сменяйки посоката на скорост, манипулирайки и контролирайки топката точно както искате.
4. Наистина започнете да обръщате внимание на това какво е усещането да тренирате толкова добре, колко удовлетворяващо е да имате пълен контрол над топката и да тренирате с такава интензивност, за да се доближите до целите си.
5. Когато стигнете до момента, в който наистина можете ясно да видите себе си по този начин, отворете очи и си кажете на глас "Това беше страхотна тренировка, дадох всичко днес".
 
Можете да замените събитието за каквото и да е, което се случва през този ден и не е задължително да е свързано с футбола. Визуализацията е мощен инструмент при всякакви обстоятелства, така че независимо дали имате интервю за работа, изпит или дори среща с момиче, визуализирането на това, че протича положително, може да има невероятен ефект върху резултата.
 
Насърчаваме ви да опитате това за 30 дни и да видите как се чувствате. Всички имаме свободни 5-10 минути през деня и буквално визуализацията може да ни промени живота, ако сте готови да се ангажирате с това и го искате силно.
 
Не забравяйте, че ако можете да мечтаете и вярвате, то тогава можете и да го постигнете. Защото само мечти не стигат, трябват ясно дефинирани цели и именно тяхното постигане ни превръща от мечтатели в шампиони.
 
Действайте, ВИЕ СТЕ !
 
Източник : Майкъл Люис Кънингам