Повече или по-качествено

  • Home
  • News
  • Повече или по-качествено
  • admin
  • 492
  • news

Повече или по-качествено

Трябва ли играчите да тренират по-здраво или по-умно? Ето обективния отговор !
 
Ако искате да се подобрите, трябва да тренирате повече. Поне така мислят повечето хора. В резултат на това футболистите трябва да тренират шест, осем или понякога дори десет пъти седмично на терена. Като се има предвид този брой седмични футболни сесии, играчите нямат достатъчно време за възстановяване между тренировките. Те ще натрупат умора от ден на ден и от седмица на седмица. Техните резултати ще спаднат и рискът от контузии ще се увеличи. Въпреки всичко това много треньори все още мислят, че постъпват правилно. Те казват на играчите да не говорят много-много за процеса и да се справят с тези негативни последици, ако искат да се подобрят. Но наистина ли тези треньори постъпват правилно? Най-добрият начин да отговорите на горния въпрос е чрез анализ на играта. Подобряването на играч означава, че играчът трябва да се развива от по-ниско футболно ниво към по-високо ниво. Но какви са характеристиките на едно по-високо футболно ниво?
 
По-висока скорост на действията и акциите
 
На по-високо футболно ниво играчите изпълняват абсолютно същите футболни действия в сравнение с по-ниското ниво. Ако играчът иска да се развие на по-високо ниво, той не трябва да учи нови футболни действия. Както на по-ниско, така и на по-високо ниво футболистите извършват едни и същи действия. Има само една разлика. При по-високо ниво на игра ще има по-малко място и време за извършване на тези действия. Това означава, че играчът трябва да се научи да изпълнява по-бързо своите действия. Той трябва да развие по-висока скорост на действията. Това е характеристика номер едно за игра на футбол на по-високо ниво. Следователно футболът е преди всичко интензивен спорт, а не спорт за издръжливост.
 
Подобрете променливата, а не константата
 
Разликата между по-ниско и по-високо ниво не е в силата на звука. И на двете нива играта продължава 90 минути. Това означава, че обемът не е променлива, а константа. И така, защо футболните треньори наблягат на обема на тренировките? Разликата между по-ниско и по-високо футболно ниво е темпото. На по-високо ниво играта се играе с по-висока скорост. Това означава, че интензивността е променливата. Ако играчът иска да се развие от по-ниско към по-високо ниво, трябва ли да тренира променливата (интензивност) или константата (обем)? С други думи, трябва ли да тренира по-добре (интензивност) или да тренира повече (обем)? Задаването на въпроса е отговор на въпроса. Играчите ще се подобрят, като тренират по-интензивно в рамките на същия брой часове. И какво означава ‘по-интензивно’? Правете същите упражнения като миналата седмица или миналия месец, но с по-малко пространство и време. По-малкият размер на терена ще направи упражнението по-интензивно и ще принуди играчите да подобрят скоростта си на действия, като същевременно запазят качеството на своите действия.
 
По-висока интензивност, вместо по-голям обем
 
Характеристиките на играта бяха използвани, за да се докаже, че футболистите трябва да тренират по-добре (по-интензивно), вместо да тренират повече (по-голям обем). Но може да се използва и субективният опит на самите футболни треньори, за да се докаже това. Само си представете, че играч под 16 години тренира три пъти седмично. Какво би го направило по-добър играч? Тренирате четвърти път седмично (по-голям обем) с неговия отбор U16 (със същия интензитет)? Или тренирате три пъти седмично (същия обем) с екипа U17 (по-висока интензивност)? Въз основа на техния треньорски опит, футболните треньори знаят, че тренировките с U17 (по-добра тренировка) ще подобрят играча много повече, отколкото да тренират по-често (тренират повече) със собствената си възрастова група. Обучението с по-висока възрастова група означава по-малко пространство и време, което в крайна сметка ще доведе до по-висока скорост на действията.
 
Тренирайте по-добре: по-малко пространство и време
 
Горният пример не означава, че всички играчи под 16 години трябва да бъдат поставени в U17, защото това ще превърне U17 в U16. Примерът е използван само като метафора. Истинското послание е, че треньорът на U16 не трябва да тренира повече. Неговата работа е да направи тренировките U16 да изглеждат като тренировки U17 все повече и повече през сезона. С други думи, той трябва да провежда по-добри и качествени тренировки. Същите упражнения с по-малко пространство и време, така че играчите са принудени да изпълняват действията си с по-висока скорост, като същевременно поддържат качеството. По-добро обучение вместо повече обучение.

Източник : Реймънд Верхайен